Groene vingers II
De Yucca
Meer groene vingers
Nog meer

Wetenswaardigheden van de vak(antie)man.


Alle voorbereidingen zijn getroffen voor een paar zonnige weken van huis, maar u heeft nog niemand voor de verzorging der planten! Wat nu?

Toen het mij overkwam, had ik geluk. De koekiemonsters thuis verslonden 1 bus Enkhuizer Jodekoeken per week. De bus waarin Lotus Bakeries deze koeken verpakt werd nooit weggegooid en zo heb je na een jaar ruim 50 bussen met de welbekende paarse deksel. Handig voor schroefjes en andere frutsels. Hoewel, zou je ooit in je leven zoveel schroeven bij elkaar krijgen? Werkeloos stonden de lege busjes op de keukenkast, op de keukenvloer, in de berging, op zolder en verder op iedere vrije plek in huis.

Wat heeft dit nu met de plantjes te maken, vraagt u zichzelf af. Dat bedacht ik mij ook toen op dat moment wat teksten uit een oud scheikundeboekje bij mij boven kwamen.

De capillaire hevel!
En zo werd 1 en 1 weer 2 of zelfs meer dan dat. Een laken waarop wat al te heftig de liefde was bedreven, was gescheurd en niet goed bruikbaar meer. Je tenen bleven er zo inhaken. Ik heb er maar reepjes van geknipt, deze in de potjes gehangen over de rand heen, en deze, gevuld met water, naast de bloempotten gezet, zodat de reepjes op de potgrond rustten. De bodem van de koekenbus rustend op de rand van de bloempot. Grote planten kregen twee potjes of zelfs drie, de kleinere maar één. Toen we na 3 weken terugkwamen, lachten gezonde en vrolijke planten ons toe.


Dat was met een plantenoppas zeker niet gegarandeerd. Vaak was daarbij de ene plant verzopen en de andere verdroogd. De cactus zat eens in een nieuwe bloempot van Blokker. Fl. 6,95 schreeuwde het prijskaartje je tegemoet.De cactus had waarschijnlijk teruggebeten, en terwijl de aanval werd afgeslagen, was de pot op de vensterbank gesneuveld.


De overige reepjes laken (want als ik eenmaal aan het knippen ben,) zijn meegegaan op vakantie. Zij hebben prima hun werk gedaan als papillotjes. Zo bleven de kinderhaartjes ook in het buitenland goed in de krul en hadden zij, zonder het te weten, een stuk geboortegrond bij zich, hetgeen het heimweegevoel aanzienlijk verminderde.

E.P.