Groene vingers
De Yucca
Meer groene vingers
Nog meer

De yuca, een woord dat men uitspreekt als juuukaaaa, is een plant die al na enige jaren de hoogte van uw plafond bereikt. Zodat u moet besluiten in een grachtenpand in de Jordaan te gaan wonen, danwel de plant te verkopen aan een kantoor. Zet de plant buiten, zou de vastgeroeste magrietkamerplantendeskundige zeggen, als planten de hoogte van het plafond bereikt hebben. De juuuuukaaaaa is echter niet wintervast. Zomervast, regenvast, watervast, alvast, houvast, en nog vele andere vastigheden zijn niet van toepassing op de yuca.
We zouden hierom deze plant kunnen omschrijven als zeer losbandig. Loslopend, zou een verkeerde term zijn. Planten lopen immers niet los. Honden mogen dit binnen de bebouwde kom ook niet, maar ten aanzien hiervan wordt er nogal eens wat door de vingers gezien. Ten aanzien van de yuca hoeft dit gelukkig niet. De yuca mag overal vrij los lopen. Zij het dat het loopgebied van de yuca vaak beperkt is tot de bloempot, waar de wortel vaak in is geplant. Overigens niet geheel ten onrechte, want de yuca is weliswaar een plant, maar de bol wordt niet veel groter dan de wortels van een primula.
Als de yuca eenmaal het plafond heeft bereikt en er geen koper heeft gereageerd op uw aanbod en verhuizen naar de Jordaan er ook niet inzit, dan kunt u altijd nog de plant langs uw plafond leiden. De yuca kan prima om een bochtje groeien. Uw yuca groeit dan in een winkelhaak. Via enkele kleerhangers kunt u er dan jassen aan ophangen. Ook kunt u, als de Yuca eenmaal de overzijde van het plafond bereikt heeft, proberen een groot laken over de tak heen te hangen en ziedaar, uw kamerbreed kamerscherm.


Foto: Ed
Tekst: Saskia